FedEx

FedEx Следење

FedEx е глобална компанија за услуги за испорака на курир, која нуди брзо и сигурно следење на пратките.

позадина

Следете ги пратките на FedEx

FedEx

FedEx стои како колос во глобалната индустрија за логистика и услуги за испорака, познат по својата доверливост, ефикасност и широка мрежа што се протега низ секој агол на светот. Со своето седиште сместено во Мемфис, Тенеси, FedEx направи револуција во начинот на кој бизнисите и поединците размислуваат за превозот и логистиката. Од итни испораки преку ноќ до економичен транспорт на земја, FedEx нуди сеопфатен пакет на услуги дизајнирани да ги задоволат различните потреби за испорака, обезбедувајќи секој пакет да стигне до својата дестинација брзо и безбедно.

Услуги понудени од FedEx

Огромната палета на услуги на FedEx се задоволува со широк опсег на логистички барања, што го прави најдобро решение и за домашните и за меѓународните потреби за испорака. Меѓу неговите водечки услуги се FedEx Express, кој нуди испорака чувствителна на време низ целиот свет; FedEx Ground, кој обезбедува рентабилна и сигурна испорака во Северна Америка; и FedEx Freight, специјализирани за поголеми, потешки пратки. Дополнително, FedEx SmartPost нуди економично решение за пакети со мала тежина со користење на FedEx и локалната поштенска услуга за конечна испорака, оптимизирање на ефикасноста и намалување на трошоците.

Следење на пратката со FedEx

Како функционира следењето на пратката

FedEx ги овластува своите клиенти со најсовремена технологија за следење, овозможувајќи им да ги следат нивните пратки во реално време од испраќање до испорака. Преку веб-страницата на FedEx, мобилната апликација или услугата за корисници, клиентите можат да го внесат својот единствен број за следење за да пристапат до детални информации за патувањето на нивниот пакет, вклучувајќи ја моменталната локација, ажурирањата на статусот и проценетото време на испорака. Оваа транспарентност обезбедува мир на умот и го подобрува целокупното искуство на клиентите.

Формати на броеви за следење

Броевите за следење на FedEx доаѓаат во различни формати, во зависност од видот на услугата што се користи:

  • FedEx Express: Обично 12 цифри или почнувајќи со „DT“ проследено со 8 цифри и за домашни и за меѓународни пратки.
  • FedEx земјата и домашната испорака: Обично 15 цифри, но може да се прошири до 20 или 22 цифри за одредени пратки.
  • FedEx SmartPost: Често започнува со „92“ проследено со серија броеви, вкупно до 22 цифри.


Овие формати им овозможуваат на клиентите лесно да ги следат нивните пратки преку системот за следење на FedEx, осигурувајќи дека секогаш го знаат статусот на нивната испорака.

Како да ги следите пратките на FedEx?

За да следите пратка на FedEx, внесете го вашиот број за следење во назначеното поле и кликнете на копчето „превозник“. Потоа, изберете „FedEx“ од опциите. Ако не сте сигурни кој превозник се справува со вашата пратка, системот може автоматски да го идентификува превозникот за вас. Следно, кликнете на копчето „Следење“. Ќе бидете пренасочени на страница со резултати за следење, каде што се прикажуваат детални информации за статусот и локацијата на вашата пратка.

Време на испорака на пратка

FedEx нуди низа временски рамки за испорака за да се задоволат различните потреби на клиентите:

  • Испорака преку ноќ: За итни пратки, FedEx Express обезбедува испорака следниот работен ден во земјата и до одредени меѓународни дестинации.
  • 2-3 работни дена: Идеален за пратки кои се помалку чувствителни на време, со сигурна испорака низ целиот свет.
  • Испорака на земја: вообичаено трае 1-5 работни дена во континенталниот дел на САД и 3-7 дена до и од Алјаска и Хаваи.

Примерите за меѓународните времиња на испорака многу варираат во зависност од земјата на дестинација и избраното ниво на услуга, но широката глобална мрежа на FedEx обезбедува навремена и ефикасна испорака.

Контактирајте со FedEx за прашања со испорака

За какви било проблеми или проблеми со вашите пратки, се препорачува да контактирате со поддршката за корисници на FedEx во вашата земја, бидејќи секој регион има свој наменски телефонски број и тим за поддршка на клиентите опремени за справување со барања специфични за таа земја. Овој локализиран пристап гарантира дека клиентите добиваат најрелевантна и најефикасна можна помош. За поддршка, посетете ја веб-локацијата на FedEx и одете во делот „Контактирајте со нас“ за да ги најдете соодветните информации за контакт за вашата земја.


Непоколебливата посветеност на FedEx за обезбедување на врвни логистички услуги, во комбинација со неговите иновативни решенија за следење, го позиционира како доверлив партнер за милиони клиенти ширум светот. Без разлика дали испраќате мал пакет или координирате сложена товарна логистика, FedEx ја нуди доверливоста, брзината и транспарентноста потребни за да го одржите светот поврзан, едно по друго.

Често поставувани прашања за FedEx

Што треба да направам ако мојот број за следење не работи?

Ако вашиот број за следење на FedEx не работи, прво проверете дали сте го внеле правилно без празни места или грешки. Ако сè уште не работи, може да има одложување во ажурирањето на информациите за следење на системот. Ве молиме оставете малку време и обидете се повторно подоцна. Ако проблемот продолжи, контактирајте со поддршката за корисници на FedEx во вашата земја за помош.

Мојот пакет е означен како испорачан, но не го добив. Кои чекори треба да ги преземам?

Ако вашиот пакет е означен како испорачан, но не сте го добиле, прво проверете околу вашата локација за испорака за какви било известувања од FedEx или со соседите кои можеби го прифатиле пакетот во ваше име. Ако сè уште не можете да го лоцирате пакетот, веднаш контактирајте со поддршката за корисници на FedEx за да го пријавите проблемот и да започнете истрага.

Може ли да ја сменам адресата за испорака откако ќе биде испратен мојот пакет?

Промена на адресата за испорака по испраќањето на пакетот е можно во некои случаи преку услугата FedEx Delivery Manager. Оваа услуга им овозможува на примателите да ги менуваат деталите за испорака, вклучувајќи ја и адресата за испорака. Сепак, достапноста може да варира во зависност од моменталниот статус на пратката и конкретната услуга што се користи. За помош, контактирајте со поддршката за корисници на FedEx.

Кои се типичните времиња на испорака за пратките на FedEx?

FedEx нуди различни опции за испорака со различни времиња на испорака:

  • FedEx Express за испорака следниот работен ден во земјата и за избор на меѓународни дестинации.
  • FedEx Ground за 1-5 работни дена во рамките на континенталните САД и 3-7 дена до и од Алјаска и Хаваи.
  • Времињата на меѓународниот превоз се разликуваат многу во зависност од избраната дестинација и нивото на услуга.

Што се случува ако ја пропуштам испораката на мојот пакет?

Ако пропуштите испорака на FedEx, возачот обично ќе остави ознака на вратата на вашата врата со информации за тоа како да организирате повторна испорака или каде да го подигнете пакетот. Можете исто така да го користите Менаџерот за испорака на FedEx за да побарате повторна испорака или да го пренасочите пакетот на локација на FedEx за подигање.

Како да контактирам со FedEx ако има проблем со мојата пратка?

За какви било прашања поврзани со вашата пратка, се препорачува да контактирате со поддршката за корисници на FedEx специфична за вашата земја. Секоја земја има свој тим за поддршка и број за контакт, кој може да се најде на веб-страницата на FedEx во делот „Контактирајте со нас“. Ова гарантира дека ќе ја добиете најрелевантната помош за вашата локација и пратката.

Како можам да ги проценам трошоците за испорака со FedEx?

За да ги процените трошоците за испорака за вашата пратка од FedEx, можете да ја користите алатката Rate Finder достапна на веб-страницата на FedEx. Внесете ги деталите за вашата пратка, вклучувајќи го потеклото, дестинацијата, тежината и димензиите, за да добиете проценети трошоци. За попрецизни цени, особено за меѓународни пратки за кои може да бидат потребни царински давачки и даноци, препорачливо е да се контактира со поддршката за корисници на FedEx.

Дали е можно да се закаже пикап за мојата пратка од FedEx?

Да, можете да закажете подигање за вашата пратка на FedEx или преку Интернет преку веб-страницата на FedEx или директно да контактирате со поддршката за корисници на FedEx. Ќе треба да наведете детали за вашиот пакет, вклучувајќи ја големината, тежината и претпочитаното време на подигање. Закажувањето на пикап е особено корисно за големи или повеќекратни пратки и е достапно и за домашни и за меѓународни услуги.

Што значи статусот „Во транзит“ на моето следење на FedEx?

Статусот „Во транзит“ на вашето следење FedEx значи дека вашиот пакет е на пат до дестинацијата за испорака. Овој статус се ажурира кога вашата пратка се движи помеѓу објектите на FedEx, се наоѓа на возило на FedEx за испорака или е предадена на поштенски партнер за конечна испорака во случај на услуги како FedEx SmartPost.

Како да поднесам барање за изгубен или оштетен FedEx пакет?

За да поднесете барање за изгубен или оштетен пакет со FedEx, посетете ја веб-локацијата на FedEx и одете до делот за побарувања. Ќе треба да го наведете вашиот број за следење, документација за вредноста на предметот и, во случај на оштетување, фотографии од предметот и пакувањето. Побарувањата може да се поднесат онлајн, а поддршката за корисници на FedEx може да ви помогне во процесот доколку е потребно.

Може ли да го пренасочам мојот пакет до локација за подигање на FedEx?

Да, FedEx им дозволува на примателите да ги пренасочуваат пакетите на локација за подигање на FedEx, вклучувајќи ги FedEx Office, центрите за бродови FedEx и овластените локации на партнери за малопродажба на FedEx. Оваа услуга може да се управува преку FedEx Delivery Manager, каде што можете да изберете погодна локација за подигање. Ова е особено корисно ако не можете да го добиете пакетот на вашата адреса за испорака.

Што треба да направам ако мојата испорака на FedEx е одложена?

Ако вашата испорака на FedEx е одложена, прво проверете ги информациите за следење за какви било ажурирања или известувања во врска со доцнењето. Доцнењата може да настанат поради временските услови, процесите на царинење или други непредвидени околности. Ако не постои јасна причина за доцнењето или ако доцнењето е големо, контактирајте со поддршката за корисници на FedEx за дополнителна помош и информации.

Како FedEx се справува со меѓународното царинење?

FedEx се справува со меѓународното царинење дејствувајќи како посредник во име на испраќачот или примачот, во зависност од избраниот Incoterm за време на процесот на испорака. FedEx може да бара дополнителна документација за царинење, како што се фактури или специјални лиценци. Важно е да се осигурате дека целата документација е точна и целосна за да се избегнат одложувања. FedEx обезбедува насоки и поддршка преку својата услуга за клиенти и веб-страница за ефикасно навигација во царинските процеси.

Примери на статуси кои ги поминува следењето на пратката на FedEx

статуси
Actual Delivery
Actual tender
Address corrected
Anticipated tender
Arrive at the sorting and distribution center
Arrived at FedEx hub
Arrived at FedEx location
Arrived to Israel
At FedEx origin facility
At FedEx origin facility, We are working with the shipper to schedule your delivery
At delivery, Arrived at customer location for delivery
At destination sort facility
At local FedEx facility
At local FedEx facility, Alternate delivery requested
At local FedEx facility, Delivery scheduled via FedEx Ground, not US Postal Service
At local FedEx facility, Delivery scheduled via FedEx Home Delivery, not US Postal Service
At local FedEx facility, Future delivery requested
At local FedEx facility, Package not delivered/not attempted
At local FedEx facility, Package not due for delivery
At local FedEx facility, Scheduled for delivery next business day
At local FedEx facility, Tendered at FedEx Authorized ShipCenter
At local FedEx facility, Tendered at FedEx Facility
At local FedEx facility, Tendered at FedEx OnSite
At local FedEx facility, We are working with the shipper to schedule your delivery
At local facility
At pickup, Arrived at customer location for pickup
CHINA, GUANGZHOU, ARRIVAL AT OUTWARD OFFICE OF EXCHANGE
Clearance Delay, Customs paperwork in transit
Clearance Delay, Held, cleared regulatory agency(s) after aircraft/ truck departed
Clearance Delay, Improper or missing paperwork, contact Customer Service
Clearance delay - Export, In clearance process
Clearance delay - Import
Clearance delay - Import, A FedEx Systems Outage has delayed release
Clearance delay - Import, A Personal Effects form or self-clearance is required
Clearance delay - Import, A Power of Attorney (POA) or form letter, authorizing FedEx/Broker to clear the shipment on behalf of the importer, is required for clearance
Clearance delay - Import, A confirmation of the value of goods is required
Clearance delay - Import, A detailed commodity breakdown with itemized description and values is required
Clearance delay - Import, A specialized form/statement is required for clearance from recipient
Clearance delay - Import, A verification of the country of manufacture is required
Clearance delay - Import, All pieces have not arrived at clearance port together
Clearance delay - Import, Clearance instructions from the importer are required
Clearance delay - Import, Commercial Invoice is incomplete