Swiss Post

Swiss Post Следење

Swiss Post е национална поштенска служба во Швајцарија во сопственост на швајцарската конфедерација

позадина

Следете ги пратките на Swiss Post

Swiss Post

Swiss Post е национална поштенска услуга на Швајцарија, која може да се пофали со долготрајна историја на услужување на своите граѓани со трудољубивост и ефикасност. Како доверлива институција, Swiss Post ги прошири своите услуги со текот на годините за да ги задоволи потребите на разновидните клиенти. Со голем фокус на иновациите и одржливоста, Swiss Post успешно ја задржа својата позиција во првите редови на глобалните поштенски и логистички услуги.

Услуги и понуди на швајцарски пошта

Не само ограничена на традиционалната испорака на пошта, Swiss Post нуди широк спектар на услуги приспособени и за поединци и за бизниси. Овие услуги се движат од испорака на пакети и писма, финансиски услуги, билети за јавен превоз, па дури и дигитални решенија за бизниси со е-трговија. Преку својата посветеност на извонредност, Swiss Post гарантира дека секоја обезбедена услуга е и доверлива и ефикасна, одржувајќи ја репутацијата на Швајцарија за точност и прецизност.

Поштенски услуги на Swiss Post

Swiss Post нуди различни поштенски услуги за да ги задоволи потребите на своите клиенти. Еве список од нив:

 1. Услуга за домашни писма и пакети : Оваа услуга е наменета за испраќање писма и пратки во Швајцарија.
 2. Меѓународна услуга за писма и пакети : Ова е за испраќање писма и пакети во земји надвор од Швајцарија.
 3. Услуга за брза пошта (EMS) : Ова е услуга за брзо испраќање пошта, иако има тенденција да биде поскапа во споредба со другите услуги.
 4. Услуга за регистрирана пошта : Оваа услуга обезбедува доказ за испорака.
 5. Услуга за масовно испраќање писма : Идеален за испраќање тешки пакети или испраќање до 10.000 артикли одеднаш.

Штабови и Оперативни центри

Сместено во срцето на Европа, седиштето на Swiss Post се наоѓа во Берн, главниот град на Швајцарија. Оваа стратешка локација им овозможува на Swiss Post ефективно да управува и да ја надгледува својата широка мрежа на оперативни центри, пошти и дистрибутивни центри расфрлани низ целата земја. Преку овие центри, Swiss Post осигурува дека секоја пратка, писмо или пакет се постапува внимателно, стигнувајќи до својата дестинација веднаш.

Разбирање на следењето на пратки со швајцарската пошта

Како функционира следењето на пратката?

Една од истакнатите карактеристики на Swiss Post е нејзиниот софистициран систем за следење на пратките. Откако парцелата ќе биде испратена, клиентите добиваат единствен број за следење. Со внесување на овој број на официјалната веб-страница на Swiss Post, клиентите можат да добијат увид во реално време за тоа каде се наоѓа нивниот пакет. Овој систем обезбедува транспарентност, овозможувајќи им на клиентите да ги следат нивните пратки од местото на испраќање до крајната дестинација.

Како да ги следите швајцарските пошта пратки?

За да ги следите пратките на Swiss Post, треба да го внесете вашиот број за следење во назначеното поле и да кликнете на копчето „Превозник“, потоа изберете „Swiss Post“. Ако не сте сигурни кој превозник се справува со вашата пратка, системот може автоматски да го избере превозникот за вас. Потоа, кликнете на копчето „Следи“ и ќе бидете пренасочени на страницата со резултати за следење, каде што можете да најдете детални информации за статусот и локацијата на вашата пратка.

Како изгледа бројот за следење на Swiss Post?

Типичен број за следење на Swiss Post се состои од 13 алфанумерички знаци. Обично започнува и завршува со две букви, со девет бројки во средината. Форматот на бројот за следење може да изгледа вака: „EE123456789CH“.

Швајцарско време за испорака по пратка и примери

Swiss Post се гордее со навремените испораки. Времето на испорака варира во зависност од видот на избраната услуга:


 • Домашни писма и пратки: Обично се испорачуваат во рок од 1-2 работни дена.
 • Меѓународни пакети: во зависност од дестинацијата, меѓународните пратки може да траат од 2-7 работни дена.
 • Експресни пратки: Тие имаат приоритет и обично стигнуваат до својата дестинација во следниот работен ден.

Мојата пратка сè уште не е пристигната. Што да правам?

Ако времето за испорака е надминато, а пратката сè уште не е пристигната, ве молиме контактирајте го испраќачот на вашата пратка за да ја испитате.

Кои пратки можам да ги следам користејќи ја услугата за следење на Swiss Post?

Можете да ги следите домашните и меѓународните парцели ако е наведено подолу:

 • Швајцарско-курирска услуга како „Турбо“, „Рапид“, „Стандард“ и „Молња“.
 • Услуга за брза пошта (EMS)
 • PostPac Priority, PostPac Economy, Economy гломазна стока и Priority гломазна стока, PostPac Promo, Vinolog.
 • Регистрирана парцела и Регистрирани припејд и нерегистрирани електронски кои бараат готовина при достава.
 • Меѓународни парцели како што се меѓународен приоритет и економска пошта
 • Општи логистички системи (GLS)

Мојата пратка пристигна оштетена. Како да го пријавам тоа?

ако вашата пратка пристигнала оштетена, имате 8 дена да го пријавите ова во Swiss Post и тие ќе направат извештај таму и ќе проверат дали имате право на компензација.

Ве молиме внесете ја содржината на пакетот, пакувањето, сите достапни документи за испорака (фактура, испратница итн.).


Ве молиме имајте предвид дека треба да го пријавите вашиот проблем во Swiss Post, а не кај нас. ние само ви ги обезбедуваме резултатите од следењето.

Проценето време на пристигнување на швајцарската меѓународна пошта

Стандардното време за испорака за меѓународна пошта е околу 2-15 работни дена до европските земји и до 30 дена до остатокот од светот, во некои случаи може да потрае подолго ако пратката е испорачана со економската услуга.

Со кого да контактирам ако има проблем со мојата пратка?

Ако некој бара информации или помош во врска со пратките на Swiss Post, може да ги користи следниве методи:

Телефонска помош:

За директна комуникација и итни одговори, поединците можат да се јават на телефонската линија за помош на: +41 848 888 888 . Тимот за услуги на клиентите е достапен во овие времиња:

 • Понеделник до петок: од 7.30 до 18 часот
 • Сабота: од 8 до 12 часот.

Ова се најпогодни времиња за да добиете навремена помош и одговори на какви било прашања или грижи.

Адреса за писмени прашања или посети:

За оние кои се повеќе склони кон традиционалните методи, пишувањето или личното посета на контакт центарот може да биде добра опција. Еве ја адресата: Post CH Network Ltd, Swiss Post Contact Center, Wankdorfallee 4, 3030 Bern.

Ова е примарниот контакт центар на Swiss Post, каде што обезбедуваат секое барање да е соодветно адресирано.

Често поставувани прашања за Swiss Post

Мојот број за следење не работи. Што да правам?

Ако вашиот број за следење не е препознаен, проверете дали сте го внеле правилно без празни места или специјални знаци. Ако сè уште се соочувате со проблеми, можеби ќе бидат потребни неколку часа за да се ажурира системот. Ако проблемот продолжи, контактирајте со службата за корисници на Swiss Post за помош.

Колку време е потребно за мојата парцела да биде испорачана дома?

Домашните писма и пратки испратени со Swiss Post обично се испорачуваат во рок од 1-2 работни дена.

Мојот пакет не пристигна на очекуваниот датум на испорака. Што можам да направам?

Повремено може да дојде до одложувања поради непредвидени околности. Прво, проверете го статусот на следење за какви било ажурирања. Ако нема значително ажурирање и пакетот е задоцнет, контактирајте со службата за корисници на Swiss Post за појаснување.

Може ли да ја пренасочам мојата пратка на друга адреса откако ќе биде испратена?

Можеби е можно да се пренасочи пратката, но тоа подлежи на одредени услови и можеби дополнителни трошоци. Веднаш контактирајте со Swiss Post со вашиот број за следење и побарајте детали.

Што треба да направам ако добијам оштетен пакет или предмет?

Ако добиете оштетено пакување, документирајте ја штетата со фотографии и чувајте ја целата амбалажа. Контактирајте ја службата за корисници на Swiss Post што е можно поскоро за да ја пријавите штетата и да добиете насоки за следните чекори.

Како се пресметуваат времето на испорака за меѓународни пратки?

Времето за меѓународна испорака се разликува во зависност од дестинацијата, избраната услуга и царинските процеси. Вообичаено, меѓународните пакети може да траат помеѓу 2-7 работни дена. Проверете ја веб-локацијата на Swiss Post за одредени временски рамки за испорака во земјата.

Може ли да закажам одредено време за испорака за мојот пакет?

Swiss Post нуди одредени услуги кои овозможуваат закажани испораки. Проверете ги нивните понуди за услуги или контактирајте со службата за корисници за да видите дали вашата пратка се квалификува.

Што ќе се случи ако не сум дома кога ќе се обиде да се породи?

Ако не сте достапни, поштарот може да го остави пакетот на безбедно место, да остави известување за обид или да го достави пакетот во блиската пошта каде што можете да го подигнете.

Со кого да контактирам ако има проблем со мојата пратка?

За какви било проблеми поврзани со пратката, контактирајте со посветениот тим за услуги на клиентите на Swiss Post. Тие може да се контактираат преку нивната официјална веб-страница, броеви на линијата за помош или со посета на локална пошта.

Примери на статуси кои ги поминува следењето на пратката на Swiss Post

статуси
Address clarification
Arrival at the delivery point
Arrival in destination country
Arrivée en livraison spéciale
Completion of customs clearance process
Completion of export customs clearance
Confirmation of receipt obtained
Consignment at branch - please contact TNT Express
Consignment being cleared through customs
Consignment collected from sender
Consignment delivered
Consignment forwarded
Consignment forwarded by departure branch
Consignment has arrived at transhipment base
Consignment has cleared customs and will be forwarded
Consignment held by customs - instructions from recipient required
Consignment held for inspection by authorities
Consignment not transportable - please contact TNT Express
Consignment poste restante in post office and ready for collection
Consignment received at delivery branch
Consignment received at departure branch
Consignment recorded by customs clearance (data delivered)
Consignment recorded by sender (data delivered)
Consignment recorded by the foreign sender (data delivered)
Consignment transferred to delivery partner
Consignment will be delivered
Customs clearance process underway
Delay
Delay due to inspection by authorities - situation under investigation
Delay in forwarding - situation under investigation
Delivered
Delivered by
Delivered over counter
Delivered to the mailbox/letter box
Delivered to the mailbox/letter box by
Delivered via P.O. box
Delivery failed
Delivery failed: Acceptance refused
Delivery failed: Payment of fees
Delivery failed: Recipient absent
Delivery failed: Recipient unknown
Delivery failed: Shipment undeliverable