La Poste

La Poste Следење

La Poste е француска компанија која нуди и офлајн и онлајн поштенски услуги за клиенти и бизниси во Франција.

позадина

Следете ги пратките на La Poste

La Poste

La Poste е водечки давател на поштенски услуги во Франција, со богата историја која датира од 16 век кога кралот Луј XI ја создал Кралската пошта. Со седиште во Париз, La Poste е јавно со ограничена одговорност која успешно премина во модерен поштенски ентитет, додека ги задржа своите традиционални корени и посветеност да и служи на јавноста.

La Poste е познат по својот широк досег со илјадници поштенски продавници низ Франција, што го прави витален спас во поврзувањето на заедниците. Тој нуди широк спектар на услуги, вклучувајќи испорака на пошта, испорака на пакети, брза испорака, препорачана пошта и финансиски услуги преку La Banque Postale. La Poste, исто така, игра витална улога во е-трговијата во Франција, при што многу онлајн трговци на мало се потпираат на нејзините услуги за логистика и испорака.

Услуги на компанијата La Poste

La Poste обезбедува сеопфатен пакет на поштенски услуги кои ги задоволуваат потребите на поединци, бизниси и јавна администрација. Ова вклучува испорака на писма и пратки, и на национално и на меѓународно ниво, услуги за брза испорака за пратки кои се критични за времето и услуга за препорачана пошта која обезбедува доказ за објавување и испорака.

La Poste нуди и финансиски услуги преку La Banque Postale, која обезбедува банкарски и осигурителни услуги. Дополнително, компанијата се прилагоди на дигиталната ера нудејќи низа онлајн услуги како што се испорака на пакети преку е-трговија и електронска препорачана пошта. Овие дигитални услуги им овозможуваат на клиентите пристап до поштенските услуги од удобноста на нивните домови или работни места.

Следење на пратката La Poste

La Poste нуди робустен систем за следење на пратките за своите клиенти, обезбедувајќи ажурирања во реално време за статусот на нивните пакети. На секоја парцела испратена преку La Poste и е доделен единствен број за следење, познат и како Колисимо број. Овој број им овозможува на клиентите да го следат напредокот на нивните пратки онлајн.

Како функционира следењето на пратката La Poste?

За следење на пратката, клиентите треба да го внесат единствениот број за следење Colissimo во полето за следење на веб-страницата La Poste. Откако ќе се внесе, системот за следење обезбедува ажурирања во реално време за локацијата на пратката, историјата на транзит и проценетиот датум на испорака. Ова ниво на транспарентност им овозможува на клиентите да планираат соодветно и обезбедува непречен процес на испорака.

Како да ги следам пратките на La Poste?

За да ги следите пратките на La Poste, внесете го бројот за следење во полето погоре, кликнете на копчето „Превозник“ и изберете „La Poste“ Ако не сте сигурни кој превозник ракува со вашата пратка, дозволете системот автоматски да го избере превозникот на вашата во име. После тоа, кликнете на копчето „Следи“ и ќе бидете пренасочени на страницата со резултати за следење. Овде ќе најдете детални информации за вашата пратка, вклучувајќи локации и датуми.

La poste меѓународна испорака на пошта

La Poste е несомнено најголемиот провајдер за испорака на пошта во Франција. Тој обработил 15 милијарди пораки во 2012 година, од кои 97% биле вклучени владина агенција или фирма. Односите со клиентите сочинуваат само 55% од приходите на компанијата. Меѓународната испорака на пошта сочинуваше 7% од приходот во 2012 година. La Poste и Swiss Post основаа заедничка компанија, Asendia, за да ги консолидираат нивните меѓународни активности за пошта. Меѓународната пошта на La Poste може да се следи со помош на нашата услуга за следење пакети или преку официјалната веб-страница на La Poste.

Поставете брза испорака на пошта

La Poste работи со два бренда за услуги за испорака, Chronopost и DPD Group. Познат како втор по големина добавувач за испорака на пакети во Европа, La Poste има 15% пазарен удел и генерира над 5 милијарди евра приход.

Време на испорака по пратката

La Poste има за цел да понуди брзи и сигурни услуги за испорака. Времето на испорака на пратките првенствено зависи од избраната услуга и од потеклото и дестинацијата на пратката. За домашни пратки во Франција, La Poste обично испорачува во рок од еден до два работни дена. За меѓународните пратки е потребно повеќе време, обично помеѓу 3-7 работни дена, во зависност од земјата на дестинација.

La Poste Colissimo Следење и време на испорака

За да следите пратка испратена преку услугата Colissimo на La Poste, потребен ви е број за следење што го следи овој формат: AA123456789FR, со „FR“ на крајот од бројот за следење. Внесете го овој број во полето за следење погоре, а потоа кликнете на копчето за следење. Пакетите испратени со помош на услугата Колисимо обично се доставуваат до градовите во Франција во рок од 24 часа, како што се тврди на официјалната веб-страница. La Poste обезбедува и компензација во случај на доцнење на пратката во Франција.

Време на испорака на меѓународна пошта Колисимо

Еве список на проценетите времиња на испорака на пакети од Франција до различни дестинации:

Земја на дестинацијапроценето време на пристигнување
Соединети Држави5-8 дена
Канада6-10 дена
Јапонија5-6 дена
Кина5-10 дена
Саудиска Арабија5-7 дена
Бразил4-8 дена
Мароко4-7 дена
Обединето Кралство7-8 дена
Шпанија3-7 дена
Германија3-5 дена
Финска4-5 дена
Италија3-5 дена
Обединети Арапски Емирати5-7 дена
Мексико7-9 дена
Индија4-8 дена
Хонг Конг5-7 дена
Австралија5-9 дена

Во Generate гледаме во таа листа проценетото време на пристигнување е околу 3-10 дена во сите земји, може да потрае подолго од тоа некои пати

Која е границата на тежината за пратките Colissimo на La Poste?

Максималната тежина прифатена од пратките на Colissimo е 30 kg по пратка.

Броеви за следење на La Poste

Броевите за следење на France Post имаат многу различни форми. Сепак, ова се најчестите формати со кои ќе се сретнете:

(# = Буква / * = број /! = Број или буква)

 • A# *** *** *** FR
 • B# *** *** *** FR
 • C# *** *** *** FR
 • D# *** *** *** FR
 • E# *** *** *** FR
 • F# *** *** *** FR
 • G# *** *** *** FR
 • H# *** *** *** FR
 • J# *** *** *** FR
 • K# *** *** *** FR
 • L# *** *** *** FR
 • M# *** *** *** FR
 • N# *** *** *** FR
 • P# *** *** *** FR
 • R# *** *** *** FR
 • S# *** *** *** FR
 • T# *** *** *** FR
 • V# *** *** *** FR
 • X# *** *** *** FR
 • * **** *** *** ** *
 • CO *** *** *** PF
 • DT *** *** *** ZZ
 • PZ *** *** *** TS
 • RA *** *** *** PF
 • RB *** *** *** PF
 • XT *** *** *** TS
 • XY *** *** *** VF

Меѓународно следење пошта на Chronopost

Chronopost International, членка на Групацијата La Poste, обезбедува експресни услуги за испорака и испорака и на домашно и на меѓународно ниво. Домашните услуги се првенствено услуги на следниот ден, иако може да има одредени варијации во зависност од точните локации за испорака. Тие ракуваат со пакети и документи со тежина до 30 килограми. Повеќето од пакетите на La Poste кои доаѓаат надвор од Франција се управувани од услугата Chronopost. Следствено, следењето на Chronopost е достапно на официјалната веб-страница на La Poste. Сепак, за детални информации за следење, треба да ги следите вашите пакети директно на веб-страницата на Chronopost France за да заштедите време. Нашата услуга може да ги следи сите ваши пакети, вклучително и поштата на Chronopost International и пакетите La Poste.

Најчесто поставувани прашања (ЧПП)

Кои услуги ги нуди La Poste?

La Poste нуди широк спектар на поштенски услуги, вклучувајќи испорака на писма и пратки, препорачана пошта, брза испорака и финансиски услуги преку La Banque Postale. Компанијата обезбедува и решенија за е-трговија и дигитални поштенски услуги.

Како функционира системот за следење на пратката La Poste?

Клиентите можат да ги следат нивните пратки на La Poste со внесување на нивниот единствен број за следење Colissimo на полето за следење на веб-страницата La Poste. Овој систем обезбедува ажурирања во реално време за локацијата на парцелата, историјата на транзит и проценетиот датум на испорака.

Што треба да направам ако има проблем со мојата пратка?

Ако наидете на какви било проблеми со вашата пратка, можете да ја контактирате службата за корисници на La Poste преку нивната телефонска линија или преку формуларот за контакт на нивната веб-страница. Тие ќе ви помогнат да го решите вашиот проблем.

Што треба да направам ако ми доцни пратката на La Poste?

Ако вашата пратка е одложена, се препорачува прво да го проверите статусот на вашата пратка користејќи го бројот за следење. Ако се чини дека пратката сè уште е одложена, можете да ја контактирате службата за корисници на La Poste за дополнителна помош.

Што се случува ако ја пропуштам испораката на La Poste?

Ако пропуштите испорака, курирот обично ќе остави известување за обид за испорака, наведувајќи го времето на следниот обид за испорака или детали за тоа каде да ја подигнете вашата пратка. Ако нема такви информации, треба да ја контактирате службата за корисници на La Poste за појаснување.

Што треба да направам ако добијам оштетена пратка?

Ако добиете оштетена пратка, веднаш треба да ја пријавите во службата за корисници на La Poste. Обезбедете им детални информации за штетата и, доколку е можно, фотографски докази. Тие ќе ве водат низ процесот на поднесување барање за оштетената стока.

Како можам да пријавам изгубена пратка?

Ако се сомневате дека вашата пратка е изгубена, веднаш контактирајте ја службата за корисници на La Poste. Тие ќе покренат истрага и ќе ве водат низ процесот на поднесување барање за изгубената пратка, доколку е потребно.

Што ако добијам пратка што не сум ја нарачал?

Ако добиете пратка што не сте ја нарачале, можеби е грешка. Треба да ја контактирате службата за корисници на La Poste за да го пријавите проблемот. Тие ќе ви помогнат да ја решите ситуацијата.

Примери на статуси кои ги поминува следењето на пратката на La Poste

статуси
A la suite de votre refus, votre colis va être retourné à l'expéditeur
Après traitement par nos services, votre colis va être retourné à l’expéditeur. Nous vous prions d’accepter nos excuses
Arrivée sur le site de distribution
Attribution d'un numéro de colis complémentaire ~ N° : XV123456789JB N° : GB123456789JB
Colis arriv au SAV agence
Colis arrivé au SAV agence
Colis bloqu : colis endommag ou emballage insuffisant
Colis bloqu pour motif douanier
Colis bloqué : documents incorrects (valeur, description marchandise..)
Colis bloqué : documents manquants (facture ou documents douaniers)
Colis bloqué : documents manquants ou incorrects (valeur, description marchandise..)
Colis bloqué : en attente d'information complémentaire (adresse destinataire illisible ou incomplète)
Colis bloqué : facture manquante
Colis bloqué : numéro de téléphone ou email du destinataire manquant ou erroné
Colis bloqué douane : Contrefaçon
Colis bloqué pour motif douanier
Colis bloqué pour motif douanier ~ Office d'échange de départ : CNCAND
Colis bloqué pour motif douanier ~ Office d'échange de départ : COBOGG
Colis bloqué pour motif douanier ~ Office d'échange de départ : ILTLVA
Colis bloqué pour motif douanier ~ Office d'échange de départ : JOAMMA
Colis bloqué, en attente de retour d'information du destinataire
Colis ddouan
Colis ddouan ~ Commentaire : Colis non taxable
Colis ddouan ~ Taxes douanes : Objet tax, pas de taxes collecter
Colis disponible au point de retrait
Colis dpos par l'expditeur
Colis dédouané
Colis dédouané ~ Commentaire : Colis non taxable
Colis dédouané ~ N° : AF972054333FR Commentaire : Colis non taxable
Colis dédouané ~ N° : EE019443460DZ Commentaire : Colis non taxable
Colis dédouané ~ N° : EE551501265DZ Commentaire : Colis non taxable
Colis dédouané ~ N° : EE555100497DZ Commentaire : Colis non taxable
Colis dédouané ~ N° : EE555800211DZ Commentaire : Colis non taxable
Colis dédouané ~ N° : EE559902499DZ Commentaire : Colis non taxable
Colis dédouané ~ N° : EJ012671122SA Commentaire : Colis non taxable
Colis dédouané ~ N° : EK136147592SA Commentaire : Colis non taxable
Colis dédouané ~ N° : XE505540403FR Commentaire : Colis non taxable
Colis dédouané ~ Taxes douanes : Objet taxé, pas de taxes à collecter
Colis dédouané ~ Taxes douanes : Objet taxé, taxes à collecter
Colis déposé en point de vente Chronopost
Colis déposé par l'expéditeur
Colis déposé par l'expéditeur ~ Type de retrait : Relais CHRONOPOST