Parcelforce

Parcelforce Следење

Parcelforce е компанија за услуги за брза испорака во Обединетото Кралство

позадина

Следете ги пратките на Parcelforce

Parcelforce

Parcelforce Worldwide, попозната едноставно како Parcelforce, е реномирана курирска и логистичка услуга во Обединетото Кралство. Со седиште во Милтон Кејнс, Англија, компанијата работи под Royal Mail Group Limited и е клучен играч во британскиот поштенски сектор од неговото основање во 1986 година. Мрежата на Parcelforce се протега не само низ ОК, туку и на меѓународно ниво, работејќи во во соработка со доверливи глобални партнери за испорака за да се обезбеди ефикасна и сигурна испорака на пакети низ целиот свет.


Опсегот на услуги што ги нуди Parcelforce е разновиден и дизајниран да ги задоволи различните потреби на неговата база на клиенти. Вклучува испорака во ист ден, испорака следниот ден, испорака во два дена, испорака на големи пакети и меѓународен превоз. Компанијата, исто така, обезбедува сеопфатни деловни решенија, помагајќи им на претпријатијата со испорака на големо и логистички потреби. Со овие услуги, Parcelforce се грижи и за поединци и за бизниси, осигурувајќи дека пакетите од сите големини може да се испраќаат и примаат навремено и безбедно.


Седиштето на Parcelforce во Милтон Кејнс е центар на иновации и координација. Оттука, компанијата ја надгледува својата огромна мрежа од преку 50 депоа, управува со услугите на клиентите 24/7 и ги води технолошките достигнувања што ја одржуваат во првите редови на поштенскиот сектор. Операциите спроведени од центарот на Милтон Кејнс играат значајна улога во брзото и безбедно движење на милиони парцели секоја година.

Следење на пратки на парцели

Како функционира следењето на пратки на пакети?

Следењето на пратката е критична карактеристика на услугите на Parcelforce, овозможувајќи им на клиентите да ги следат нивните пакети во реално време од собирање до испорака. Системот за следење користи бар-кодови прикачени на секоја парцела, кои се скенираат на различни точки на рутата за да се ажурира статусот на парцелата. Со користење на услугата за следење Parcelforce, клиентите можат да добијат детален преглед на патувањето на нивната парцела и проценетото време на пристигнување, нудејќи им мир на умот и можност да планираат однапред.

Како да се следат пратките на парцели?

За да ги следите пратките на Parcelforce, треба да го внесете вашиот број за следење во назначеното поле и кликнете на копчето „Превозник“, а потоа изберете „Parcelforce“. Ако не сте сигурни кој превозник се справува со вашата пратка, системот може автоматски да го избере превозникот за вас. Потоа, кликнете на копчето „Следи“ и ќе бидете пренасочени на страницата со резултати за следење, каде што можете да најдете детални информации за статусот и локацијата на вашата пратка.

Како изгледа бројот за следење на парцелфорс?

Бројот за следење на Parcelforce е единствен за секоја парцела и генерално се состои од букви и бројки. За домашните услуги, бројот за следење често започнува со две букви, проследени со седум броеви и завршува со „GB“ (Пример: „CP1234567GB“). За меѓународни пратки, бројот за следење обично се состои од две букви, девет броеви и завршува со „GB“ (Пример: „EE123456789GB“). Сепак, форматите може да варираат во зависност од конкретната услуга што се користи.

Време на испорака на пратки на пакети

Времето на испорака за услугите на Parcelforce зависи од избраната специфична услуга. На пример, опциите express9, express10, expressAM и express24 нудат загарантирана испорака до 9 часот, 10 часот, пладне и до крајот на денот, соодветно на следниот работен ден. Услугата express48 обезбедува испорака во рок од два работни дена. Времето за меѓународна испорака варира во зависност од избраната дестинација и услуга, но обично се во рок од 2-7 работни дена. Важно е да се напомене дека ова се проценетите времиња на испорака и вистинската испорака може да варира врз основа на различни фактори како што е царинењето за меѓународни пратки.


Пример за временска рамка за испорака може да биде следниов: Паркетата испратена со помош на услугата express24 ќе биде подигната или пуштена на ден 1, ќе се обработи преку едно од складиштата на Parcelforce преку ноќ, а потоа ќе биде испорачана на примачот до крајот на ден 2.

Како да контактирате со Parcelforce за прашања со испорака?

Ако имате какви било проблеми со вашите пратки или ви е потребна дополнителна помош, Parcelforce нуди посветена линија за услуги на клиентите. Можете да контактирате со нивниот тим за услуги на клиенти на 0344 800 4466 . Тие се достапни од 8:00 до 19:00 часот од понеделник до петок и од 8:00 до 12:30 часот во сабота, со исклучок на јавните и банкарските празници во ОК.

За клиенти кои зборуваат велшки:

Клиентите кои зборуваат велшки можат да стапат во контакт со тимот на Parcelforce на 0344 800 5550 . Оваа услуга гарантира дека јазичната бариера не ја попречува вашата способност да пристапите до квалитетна услуга за клиентите.

За клиенти со оштетен слух:

Ако имате оштетен слух и сакате да ја користите услугата Relay UK за да контактирате со Parcelforce, можете да го направите тоа со бирање на 18001 или 03447480019 . Оваа услуга гарантира дека можете ефективно да комуницирате со тимот за услуги на клиентите и да ги решите вашите грижи навремено.


Не заборавајте да го имате при рака вашиот број за следење и детали за пратката кога ќе контактирате со Parcelforce. Овие детали ќе овозможат брзо и ефективно решавање на вашите грижи.

Често поставувани прашања за Parcelforce

Што е Parcelforce?

Parcelforce е водечка курирска и логистичка услуга во Обединетото Кралство. Работејќи во рамките на Royal Mail Group Limited, нуди низа домашни и меѓународни услуги за испорака на пакети.

Каде е седиштето на Parcelforce?

Седиштето на Parcelforce е во Милтон Кејнс, Англија. Оваа локација служи како централен центар за операциите на компанијата низ целата земја.

Како изгледа бројот за следење на Parcelforce?

Бројот за следење на Parcelforce генерално се состои од букви и бројки. За домашните услуги, често започнува со две букви, проследени со седум бројки и завршува со „GB“. За меѓународни услуги, бројот за следење обично се состои од две букви, девет броеви и завршува со „GB“.

Колку време е потребно за Parcelforce да испорача пакет?

Времето на испорака за Parcelforce зависи од специфичната избрана услуга. Домашните услуги се движат од испорака во ист ден до испорака во два дена. Времето за меѓународна испорака може да варира во зависност од дестинацијата, но обично се во рок од 2-7 работни дена.

Што треба да направам ако ми доцни пратката на Parcelforce?

Ако вашата испорака на Parcelforce е одложена, се препорачува да го проверите нејзиниот статус користејќи го бројот за следење на веб-страницата на Parcelforce. Ако доцнењето е значително или нема неодамнешни ажурирања, треба да ја контактирате службата за корисници на Parcelforce за дополнителна помош.

Што треба да направам ако моите информации за следење не се ажурираат?

Parcelforce има за цел да обезбеди информации за следење во реално време за вашите пакети. Меѓутоа, ако забележите дека информациите за следење не се ажурираат, тоа може да се должи на доцнење во процесот на скенирање или технички проблем. Почекајте краток период и освежете ја страницата за следење. Ако информациите за следење сè уште не се ажурираат по значително време, треба да ја контактирате службата за корисници на Parcelforce.

Може ли да испратам парцела во пошта за наплата?

Да, Parcelforce нуди услуга „Пошта за наплата“. Оваа услуга ви овозможува да ја испратите вашата пратка до пошта по ваш избор каде што примачот може да ја подигне во погодно време. Оваа услуга може да биде особено корисна ако примачот не е дома за да ја прифати испораката.

Што се случува ако мојата парцела се оштети при транспорт?

Ако вашата парцела е оштетена при транспорт, треба да го пријавите ова на Parcelforce што е можно поскоро. Може да имате право на компензација во зависност од околностите и видот на услугата што сте ја користеле. Не заборавајте да наведете колку што е можно повеќе детали, вклучително и фотографии од штетата, кога го пријавувате проблемот.

Може ли да испратам парцела на меѓународно ниво со Parcelforce?

Да, Parcelforce нуди меѓународни превозни услуги во огромен број земји ширум светот. Тие обезбедуваат различни услуги врз основа на дестинацијата и потребната брзина на испорака. Можете да најдете повеќе информации за нивните меѓународни услуги на веб-страницата на Parcelforce.

Што треба да направам ако ја пропуштив испораката на Parcelforce?

Ако сте ја пропуштиле испораката на Parcelforce, курирот обично остава картичка „пропуштена испорака“ со инструкции како да организирате повторна испорака или наплата. Можете исто така да управувате со вашите опции за испорака со внесување на бројот за следење на веб-страницата на Parcelforce.

Како можам да ја сменам мојата адреса за испорака со Parcelforce?

Од безбедносни причини, Parcelforce генерално не дозволува промени на адресата за испорака откако парцелата е во транзит. Меѓутоа, ако треба да ја промените адресата, најдобро е директно да стапите во контакт со службата за корисници на Parcelforce за да видите што може да се направи.

Пакети со која големина можам да испратам со Parcelforce?

Parcelforce може да се справи со широк спектар на големини на парцели. Сепак, постојат ограничувања за тежината и големината, кои може да варираат во зависност од избраната услуга. Максималната тежина за повеќето услуги е 30 кг, а максималната големина е вообичаено 1,5 метри должина и 3 метри должина и обем заедно. Секогаш е добра идеја да ги проверите специфичните ограничувања за вашата избрана услуга на веб-страницата на Parcelforce.

Примери на статуси кои ги поминува следењето на пратката на Parcelforce

статуси
Address problem (address insufficient)
Address problem (insufficient address)
Address problem (unable to locate premises)
Address problem - addressee contacted
Address problem - insufficient address
Address problem - require senders instruction
Address problem - sender contacted
Address problem resolved
Address problems (insufficient address)
Address problems (unable to locate premises)
Addressee advised to collect from Parcelshop
Addressee advised to collect from Post Office
Addressee advised to collect from depot
Addressee advised to pick up from Post Office
Addressee requested later delivery
Addressee to collect from Post Office
Addressee to collect from depot
Advised not received
Arrived in destination country
Arrived in the UK
Attempted delivery
Attempted delivery - addressee moved/closed
Awaiting Customs clearance
Awaiting clearance - information needed from addressee
Awaiting payment of charges
Awaiting payment of customs charges
Collected
Collected by addressee
Collected by the addressee
Collection attempted - customer not available
Collection attempted - parcel not available
Customs charges raised
Damage observed and noted
Damage repaired
Delivered
Delivered back to Sender
Delivered to neighbour
Delivered to neighbour - SMS sent to recipient
Delivered to neighbour - email sent to recipient
Delivery attempted
Delivery attempted - SMS sent to recipient
Delivery attempted - email sent to sender