China Post

China Post Следење

China Post е државно претпријатие кое работи со официјалната поштенска услуга на Кина, основана во 1949 година.

позадина

Следете ги пратките на China Post

China Post

China Post е државна компанија за поштенски услуги во Кина која нуди низа услуги за испорака и испорака на клиентите низ целиот свет. Тој е еден од најголемите даватели на поштенски услуги во светот, кој секојдневно опслужува милиони клиенти. Компанијата е основана во 1949 година и е со седиште во Пекинг, Кина. Работи преку огромна мрежа од преку 82.000 пошти низ Кина и вработува повеќе од 1 милион вработени.


Во последниве години, China Post инвестираше многу во технологијата за да ги подобри своите услуги и да ги рационализира своите операции. Компанијата разви онлајн платформа која им овозможува на клиентите пристап до сите нејзини услуги и следење на нивните пратки од еден единствен портал. Исто така, разви мобилни апликации кои им олеснуваат на клиентите да управуваат со нивните пратки во движење.

Како да ги следам пратките на China Post?

Една од најзначајните предности на користењето на China Post е нејзиниот сигурен систем за следење на пратките. Клиентите можат да ги следат нивните пратки онлајн и да бидат ажурирани за нивниот статус на испорака. Системот за следење работи со доделување единствен број за следење на секоја пратка, кој може да се користи за следење на нејзиното движење од Кина до земјата одредиште.


За да следите пратка во China Post, можете да ги следите овие чекори:

 1. Одете на врвот на оваа страница и изберете „ China Post “ од листата на превозници.
 2. Внесете го вашиот број за следење на China Post во полето дадено на страницата и кликнете „ Следи “.
 3. Почекајте веб-локацијата да ги врати вашите информации за следење. Треба да можете да го видите статусот на вашата пратка, вклучувајќи ја нејзината моментална локација и проценетиот датум на испорака.
 4. Ако имате какви било прашања или грижи за вашата пратка, можете да ја контактирате службата за корисници на China Post за помош.

Кои услуги ги обезбедува China Post?

Компанијата обезбедува низа поштенски и логистички услуги, вклучувајќи домашна и меѓународна испорака по пошта, испорака на пакети, брза пошта и финансиски услуги. Управува со флота од авиони и копнени возила за транспорт на пратки и пошта до различни дестинации. Компанијата исто така има партнерства со други курирски компании ширум светот за да им обезбеди на своите клиенти сеопфатна глобална транспортна мрежа.


China Post нуди различни услуги за испорака за да се задоволат различни потреби на клиентите. Најпопуларните услуги за испорака вклучуваат EMS, ePacket и Air Mail. EMS е услуга за брза испорака која нуди брза и сигурна испорака до над 200 земји во светот. ePacket е исплатлива опција за испорака која е популарна за мали и лесни пратки. Воздушната пошта е стандардна меѓународна поштенска услуга која е идеална за испорака на предмети кои не се итни.


China Post нуди и низа услуги со додадена вредност на своите клиенти, вклучувајќи осигурување, царинење и складирање. Клиентите можат да купат осигурување за да ги заштитат своите пратки за време на испораката, а China Post обезбедува услуги за царинење за да обезбеди непречено царинење на пратките. Компанијата нуди и услуги за складирање за складирање и управување со пратки за своите клиенти.

Услуга за мали пакети во Кина пошта

China Post Air Mail for Small Packets испраќа артикли со мала тежина од Кина до каде било низ светот. Оваа услуга се смета за поевтина во споредба со многу други компании, а пратките што ги исполнуваат следните услови може да се испорачаат:

 1. Да биде помал од 2 кг
 2. Да биде помалку од 90 cm во должина, ширина и длабочина заедно. Најголемата димензија не треба да надминува 60 см.

Оваа услуга е широко користена поради проширувањето на е-трговијата низ целиот свет, што е олеснето од сајтови како Amazon, eBay и AliExpress .

China Post обичен мал пакет плус

Оваа пошта не е регистрирана и се карактеризира како ниска цена, но не може да се следи и не може да се добие компензација доколку се изгуби.

Услуга за регистрирана парцела во Кина пошта

Овој тип е поскап, но обезбедува услуга за следење и многу се користи во областа на е-трговија за транспорт на облека, додатоци и електронски производи.

China Post EMS (Услуга за експресна пошта)

China Post EMS е услуга за испорака на карго обезбедена од China Post Corporation, логистика и други поштенски компании во светот. Оваа услуга е најбрза меѓу услугите на China Post, која доставува документи, материјали, итни писма и сите видови стоки до и од други земји со голема брзина и голема сигурност.

Како изгледа бројот за следење на мали пакети China Post?

Бројот за следење на мали пакети на China Post се состои од 13 знаци; започнува со буквата „R“ проследена со друга буква, проследена со 9 цифри, проследено со 2-букви кодот на земјата на Кина „CN“, на пр., RL123456789CN, RR024518965CN.

Како изгледа бројот за следење на China Post „Small Packet Plus“?

Бројот за следење на China Post Small Packet Plus се состои од 9 броеви, на пр., 123456789, 212548750 или 13 знаци; започнува со буквата „U“ проследена со друга буква, проследена со 9 цифри, проследено со 2-букви кодот на земјата на Кина „CN“, на пр., UA562457809CN, UR024318961CN.

Колку време е потребно за испорачување на пратките од „China Post мали пакети“?

Малиот пакет на China Post трае 5-10 дена за да стигне до азиските земји, 7-15 дена до Америка и Европа и 7-30 дена до други земји.

Како можам да добијам компензација за изгубени или оштетени пратки во China Post?

Може да добиете компензација за изгубени или оштетени пратки на China Post со тоа што ќе го контактирате продавачот или испраќачот на вашите пратки и ќе побарате од нив компензација за да можат да контактираат со China Post за вас. Ве молиме не контактирајте со China Post ако сте вие примачот бидејќи China Post повеќе ги слуша нивните клиенти (продавач или испраќач).

Ако тие ве обештетат, тие ќе го сторат тоа под овие услови:

 • Поштата мора да биде регистрирана.
 • Може да се добие компензација за препорачана пошта каде што China Post ќе ја процени вредноста на стоката и ќе ви надомести, но не можете да ја вратите таксата за регистрација.
 • За нерегистрирана пошта, не можете да добиете никаков надомест.

Следете ја нерегистрираната пратка во China Post

Нерегистрираните пратки може да се следат само додека минуваат кинеска територија. По неговото излегување од Кина не може да се следи како економска испорака, па затоа не се евидентира при минување на премините. Бројот за следење во овој случај има 13 знаци; започнува со буквата „U“ проследена со друг знак проследен со 9 цифри проследени со „CN“. Исклучок од ова правило се пратките испратени во Казахстан. Таму може да се следат нерегистрираните пратки.

Како изгледаат броевите за следење на China Post?

Броевите за следење на China Post се форматирани за лесно да го идентификуваат видот на услугата што се користи за испорака и да обезбедат информации за следење и за меѓународни и за домашни пратки. Општо земено, бројот за следење на China Post за меѓународни пратки се состои од алфанумерички код од 13 знаци. Оваа шифра започнува со две букви кои го означуваат типот на услугата за испорака, проследена со девет цифри и завршува со шифрата на земјата со две букви „CN“ за Кина. На пример, броевите за следење кои почнуваат со „Е“ (на пр. EE123456789CN, EA123456789CN) обично ја претставуваат услугата за брза испорака, што покажува дека пратката е наменета за побрза меѓународна испорака.


Првите две букви во бројот за следење се клучни бидејќи го одредуваат типот на услугата. Еве неколку примери на типови на услуги засновани на почетните букви:

 • Е : Услуга за брза испорака (на пр. ЕЕ, ЕА) за итни или временски чувствителни меѓународни пратки.
 • R , L , C : Регистрирани услуги за воздушна пошта, eParcel China и Air Parcel соодветно, често се користат за помалку итни меѓународни испораки. Овие услуги нудат рамнотежа помеѓу трошоците и времето на испорака.
 • U : Овој префикс обично се користи за пратки кои не бараат потврда за потпис и обично се користат за пратки со помала вредност или помалку итни.


Другите префикси како F , B , S , V и P означуваат различни специјализирани услуги или ракување, како што се површинска пошта или други специфични понуди за поштенски услуги.

За домашните пратки во Кина, броевите за следење може да следат различни формати, но принципот останува сличен: серија букви и бројки кои обезбедуваат информации за видот на услугата и способноста за следење.


Разбирањето на форматот на броевите за следење на China Post може да им помогне на примателите и испраќачите подобро да управуваат со нивните очекувања во врска со услугите за испорака, времето и можностите за следење.

Време на испорака во Кина пошта

Времето на испорака за пратките на China Post до САД и европските земји зависи од избраната услуга за испорака и дестинацијата. Општо земено, услугите за брза испорака како EMS нудат време на испорака од 5-7 работни дена во САД и Европа. ePacket трае малку подолго, со време на испорака што се движи од 7-15 работни дена. Воздушната пошта е најбавната опција, со време на испорака што се движи од 10-30 работни дена.

Често поставувани прашања за пратки и следење на пошта во Кина

Што треба да направам ако мојот број за следење не работи?

Ако вашиот број за следење не работи, погрижете се правилно да ги внесете сите знаци, вклучувајќи ги сите букви и наставката „CN“. Ако е правилно внесено и сè уште не функционира, може да има доцнење со ажурирањето на информациите за следење онлајн. Ве молиме оставете малку време системот да се ажурира. Ако проблемот опстојува подолг период, препорачливо е да контактирате со испраќачот или со вашата локална China Post Office за дополнителна помош.

Колку време обично е потребно за испорака на пошта во Кина?

Времето на испорака со China Post се разликува во зависност од користената услуга (на пр., Регистрирана воздушна пошта, EMS, ePacket). Домашните пратки во Кина обично траат 1-3 работни дена. Времето на меѓународна испорака може да се движи од 7-20 работни дена за ePacket и до неколку недели за стандардна воздушна пошта, во зависност од земјата на дестинација и царинската обработка.

Што можам да направам ако мојата испорака е одложена?

Ако вашата пратка доцни надвор од очекуваната временска рамка за испорака, прво проверете го најновиот статус користејќи го вашиот број за следење. Доцнењата може да настанат поради различни причини, вклучително и царински задржувања, заостанати празници или непредвидени логистички предизвици. Ако нема ажурирање или ви требаат подетални информации, контактирањето со испраќачот или најблиската пошта во Кина може да обезбеди дополнителни увиди за доцнењето.

Дали е можно да се смени адресата за испорака откако ќе биде испратена пратката?

Откако ќе се испрати пратката, менувањето на адресата за испорака со China Post генерално не е можно. Меѓутоа, во некои случаи, ако пакетот сè уште не ја напуштил земјата или се уште е во раните фази на транзит, испраќачот може да може да побара промена на адресата преку нивната локална пошта. Ова не е гарантирано и е предмет на политиките на China Post и специфичните околности на пратката.

Што треба да направам ако мојата пратка пристигне оштетена или воопшто не?

Ако вашата пратка пристигне оштетена или ако не сте ја примиле пратката во очекуваниот период на испорака, важно е веднаш да го пријавите проблемот. Контактирајте го испраќачот за да започнете приговор со China Post. Чувајте ги сите пакувања и оштетени предмети бидејќи може да бидат потребни за проверка како дел од процесот на побарување. Ако пратката се изгуби, испраќачот ќе треба да поднесе барање до China Post за истрага.

Како можам да контактирам со China Post за прашања поврзани со пратката?

За прашања поврзани со пратката, вклучително и проблеми со следење, можете директно да контактирате со службата за корисници на China Post. Меѓутоа, за меѓународни пратки, често е поефикасно да се започне со контактирање на испраќачот. Тие можат да обезбедат детални информации и, доколку е потребно, да се поврзат со China Post во ваше име. За домашни прашања или ако очекувате пратка во Кина, локалните пошта во Кина исто така можат да обезбедат помош и информации.

Заклучок

Како заклучок, China Post е сигурен и ефикасен давател на поштенски услуги кој нуди низа услуги за испорака и испорака на клиентите низ целиот свет. Неговиот робустен систем за следење, услугите со додадена вредност и глобалната транспортна мрежа го прават популарен избор за поединци и бизниси кои сакаат да испраќаат предмети од Кина во САД и Европа. Со континуираното инвестирање во технологијата, China Post е добро позициониран да продолжи да расте и да ги шири своите услуги за да ги задоволи потребите на своите клиенти кои се развиваат.

Примери на статуси кои ги поминува следењето на пратката на China Post

статуси
Acceptance
Arrival
At Customs
Attempted Delivery
Awaiting Collection
Clearance Completed
Customs Clearance Completed
Customs Clearance Completed [AT AUSTRIA]
Customs Clearance Completed [AU AU]
Customs Clearance Completed [AU Australia]
Customs Clearance Completed [AU BNE]
Customs Clearance Completed [BG BG]
Customs Clearance Completed [BG Bulgaria]
Customs Clearance Completed [BR CURITIBA, PR]
Customs Clearance Completed [CA YYZ]
Customs Clearance Completed [CL Ovalle]
Customs Clearance Completed [CO Colombia]
Customs Clearance Completed [CZ Czech Republic]
Customs Clearance Completed [DE Germany]
Customs Clearance Completed [DE LGG]
Customs Clearance Completed [DK DK]
Customs Clearance Completed [DK Denmark]
Customs Clearance Completed [ES Paterna]
Customs Clearance Completed [ES Spain]
Customs Clearance Completed [FI Finland]
Customs Clearance Completed [FR FR]
Customs Clearance Completed [GB UNITED KINGDOM]
Customs Clearance Completed [GB YingGuo]
Customs Clearance Completed [GR Greece]
Customs Clearance Completed [HR Croatia]
Customs Clearance Completed [HU HU]
Customs Clearance Completed [HU Hungary]
Customs Clearance Completed [IL IL]
Customs Clearance Completed [IT Italy]
Customs Clearance Completed [IT LGG]
Customs Clearance Completed [IT La spezia]
Customs Clearance Completed [IT Resana]
Customs Clearance Completed [IT Torre Annunziata]
Customs Clearance Completed [JP Japan]
Customs Clearance Completed [JP NRT]
Customs Clearance Completed [MX Ecatepec de Morelos]
Customs Clearance Completed [MX Merida]