Serbia Post

Serbia Post Следење

Србија пошта е државно претпријатие кое обезбедува поштенски услуги на територијата на Србија

позадина

Следете ги пратките на Србија пошта

Serbia Post

Србија пошта е државно претпријатие одговорно за обезбедување поштенски услуги на целата територија на Србија. Основана на 7 јуни 1840 година, нејзиното седиште се наоѓа на Таковска 2, Белград, Србија. Претпријатието оперира со значителна мрежа која се состои од 1.512 пошти, 17 поштенски центри, 3.092 поштенски сандачиња и флота од до 7.000 возила за испорака, со сите управувани од работна сила до 14.876 вработени.


Србија пошта не само што е клучен домашен субјект, туку и одигра значајна улога во глобалната мрежа на поштенски услуги, како основачка членка на Универзалната поштенска унија заедно со 21 друга земја.


Во 2020 година, посветеноста на компанијата за извонредна услуга беше препознаена кога ја освои наградата „Мојот избор“ како претпочитана домашна логистичка компанија. Ова признание се заснова на преференциите на потрошувачите собрани во анкетата спроведена од здружението „Моја Србија“.

Како да ги следам пратките на Србија пошта?

За да следите пратка со Србија пошта, внесете го бројот за следење во полето погоре и кликнете на копчето „Превозник“. Изберете „Serbia Post“ од достапните опции. Ако не сте сигурни дали превозникот ќе се справи со вашата пратка, дозволете му на системот автоматски да го избере соодветниот превозник во ваше име. За да го направите ова, оставете го празно полето на носителот пред да продолжите. Следно, кликнете на копчето „Следење“ за да се пренасочите на страницата со резултати за следење. Овде ќе најдете детални информации за вашата пратка, вклучувајќи ажурирања на локацијата и проценети датуми на испорака.

Како изгледаат броевите за следење на Србија Пошта?

Броевите за следење на Поштата на Србија се долги 13 знаци. Тие започнуваат со две букви, кои можат да бидат сите букви од А до Ш, проследени со девет цифри и завршуваат со две букви кодот на државата на Србија, „РС“. Примерите вклучуваат CE564821320RS, DA114587562RS и RR002146963RS.

Следете Србија Пошта ЕМС

Србија пошта EMS (Услуга за експресна пошта) ја претставува најбрзата услуга за испорака што ја нуди Србија пошта. Броевите за следење за пратките на ЕМС се структурирани со почетна буква „Е“, проследена со друга буква, проследена со девет цифри и завршувајќи со кодот на Србија со две букви, „РС“. Примерите вклучуваат EE012345678RS и ED485467211RS.


За да ги следите пакетите на EMS на Србија Пост, едноставно внесете го вашиот број за следење во полето погоре и кликнете на копчето за следење за да го видите деталниот напредок на вашата пратка.


Србија Пошта ЕМС ги олеснува меѓународните испораки на пакети во над 60 земји на глобално ниво, со сместување на пакети со ограничување на тежината до 30 кг.

Следете ги пратките на Пост Експрес

Пост Експрес е услуга за брза испорака што ја нуди Србија Пошта за домашна испорака на стоки низ српската територија. За да ги следите пратките на Post Express, едноставно внесете го вашиот број за следење во полето погоре и кликнете на копчето за следење за да добиете детални информации за статусот на вашата пратка.

Колку време и е потребно на Србија пошта да испорача пратки?

За домашни пратки, на Србија пошта генерално им требаат околу 2-5 работни дена за испорака. Пост експрес пакетите може да се испорачаат истиот ден доколку испраќачот и примачот се во ист град.


Во однос на меѓународните пратки, Србија пошта бара околу 7-30 дена за испорака. Точното времетраење зависи од локацијата на земјата на дестинација. На пример, пакетите испратени од Србија во други европски земји обично се испорачуваат побрзо од оние што се испраќаат во Америка.

Често поставувани прашања за прашања поврзани со пратката по Србија

Кој е стандардниот формат на број за следење на Поштата на Србија?

Форматот на броеви за следење за Србија пошта генерално се состои од серија букви и бројки. Обично започнува со две букви, проследени со девет цифри и завршува со RS (шифрата на државата за Србија). На пример, RR123456789RS. Овој единствен код е од суштинско значење за следење на статусот и локацијата на вашата пратка.

Кои се стандардните времиња на испорака за домашни и меѓународни пратки со Србија пошта?

Времето на испорака со Србија пошта може да варира во зависност од дестинацијата, видот на услугата што сте ја одбрале и други логистички фактори. Општо земено, домашните пратки траат неколку работни дена, додека меѓународните пратки може да потраат подолго. За да добиете попрецизна проценка, препорачливо е да се повикате на конкретните детали дадени кога сте ја резервирале вашата пратка.

Може ли да ја сменам адресата за испорака откако ќе биде испратена мојата пратка?

Промената на адресата за испорака по испраќањето на вашата пратка можеби е можно, но може да биде сложена процедура. За да го започнете ова, ќе треба да ја контактирате службата за корисници на Србија Пошта веднаш штом ќе ја сфатите потребата да ја промените адресата. Тие ќе ве водат за можните достапни опции.

Како да пријавам исчезната или оштетена пратка со Србија пошта?

Ако вашата пратка недостасува или е оштетена, веднаш пријавете го проблемот во службата за корисници на Србија Пошта. Бидете подготвени да обезбедите детални информации вклучувајќи го и бројот за следење за да помогнете во брзото решавање на вашиот проблем. Деталите за контакт за услугата за корисници на Србија Пошта може да се најдат на нивната официјална веб-страница.

Што треба да направам ако ми доцни пратката?

Во случај на доцнење на пратката, прво, користете ја услугата за следење на Србија пошта за да го проверите најновиот статус на вашата пратка. Доколку информациите за следење не се задоволителни, контактирајте со службата за корисници на Србија пошта за да се распрашате за доцнењето и да добиете помош во врска со ова.

Дали Србија пошта нуди осигурување за пратките?

Да, Србија пошта нуди осигурителни услуги за пратки за да се осигура дека нивната вредност е заштитена од загуба или оштетување. Правилата и условите заедно со деталите за осигурителните услуги може да се најдат на официјалната веб-страница на Србија пошта или преку контакт со нивната служба за корисници.

Може ли да договорам повторна испорака ако не сум достапен во моментот на првиот обид за испорака?

Да, ако не сте достапни за да го добиете пакетот во моментот на првиот обид за испорака, имате можност да договорите повторна испорака. Контактирајте со службата за корисници на Србија Пошта за да закажете повторна испорака во време што е погодно за вас.

Примери на статуси кои ги поминува следењето на пратката на Serbia Post

статуси
*Arrived
*Delivered (to the recipient)
*Dispatched
*In charge of delivery at post office
*In charge of home delivery
*Notified
*Received
Arrived
Delivered
Delivered (to the recipient)
Delivered (to the sender)
Discharged area
Dispatch
Dispatched
For customs
In charge of delivery at post office
In charge of home delivery
Next delivery
Notified
Receipt
Received
Redirected
Returned
Returned (Unknown)
Returned (time limit for storing expired)
Transport
Undeliverable