Qatar Post

Qatar Post Следење

Катар Пост е државна компанија специјализирана за услуги за поштенска испорака во Катар

позадина

Следете ги пратките од Катар Пошта

Qatar Post

Qatar Post, исто така познат како Q-Post, е државно претпријатие кое е специјализирано за услуги за поштенска испорака во Катар. Основана е во 1950 година под името „Генерална поштенска корпорација“. Од 2013 година, неговото седиште се наоѓа во рамките на Министерството за транспорт и врски. Катар Пост нуди и домашни и меѓународни поштенски услуги. Иако испрати само три директни испраќања на пошта до други земји во 1963 година, сега оперира со преку 100 директни правци за испраќање кои ја покриваат целата Земја. Дополнително, повеќе од 130 улични кутии за објавување се инсталирани низ целата земја, со пошта што се собира од овие локации на дневна основа.

Следење на пратката со Катар Пошта

Преглед на системот за следење

За да се обезбеди сигурност и навремена испорака на пакетите, Qatar Post нуди интуитивен систем за следење на пратките. Преку овој систем, клиентите можат да добијат ажурирања во реално време за статусот на нивните пакети, од моментот на испраќање до моментот на испорака. Системот за следење е од суштинско значење за градење доверба и обезбедување транспарентност во процесот на испорака.

Како да ги следите пратките во Катар Пошта?

За да ги следите пратките на Катар Пост, треба да го внесете вашиот број за следење во назначеното поле и кликнете на копчето „Превозник“, а потоа изберете „Катар пост“. Ако не сте сигурни кој превозник се справува со вашата пратка, системот може автоматски да го избере превозникот за вас. Потоа, кликнете на копчето „Следи“ и ќе бидете пренасочени на страницата со резултати за следење, каде што можете да најдете детални информации за статусот и локацијата на вашата пратка.

Како изгледаат броевите за следење на Qatar Post?

На секоја парцела испратена преку Катар Пошта и се доделува единствен број за следење. Овој број за следење е серија од цифри кои служат како идентификатор за пакетот во текот на неговото патување. Клиентите го добиваат овој број во моментот на испораката, и тој треба да се чува за идно упатување и за следење на напредокот на пратката.


Броевите за следење на Катар Пост може да се сумираат на следниов начин:

(# = Буква / * = број /! = Број или буква)

  • A# *** *** *** QA
  • C# *** *** *** QA
  • E# *** *** *** QA
  • L# *** *** *** QA
  • R# *** *** *** QA
  • S# *** *** *** QA
  • V# *** *** *** QA
  • ## *** *** *** QC

Катар Пост меѓународна стандардна пошта

Qatar Post International Standard Mail е достапно решение за пошта за неитна пошта. Еве неколку информации за оваа услуга:

Ограничувања на тежината за Qatar Post International Standard Mail

Ако сакате да испратите или примите пратка користејќи ја меѓународната стандардна пошта услуга на Qatar Post, максималната тежина за вашата пратка е 30 кг ако пратката се испраќа во земјите од Заливот; за други земји, ограничувањето на тежината е 20 кг по пакет. За пошта, максималната граница на тежина е 1-2 кг по артикал.

Време на испорака за меѓународна стандардна пошта во Катар Пост

Според официјалната веб-страница на Катар Пост, времето за испорака на меѓународните пратки и пошта е приближно 15 дена. Ова може да варира, потенцијално да биде повеќе или помалку, во зависност од локацијата на земјата на дестинација.

Qatar Post International Express (EMS)

Услугата за брза пошта на Qatar Post International е најбрзиот начин за испраќање или примање пакет или пошта во повеќе од 190 земји и територии ширум светот.

Ограничувања на тежината за меѓународната услуга за брза пошта на Qatar Post (EMS)

Доколку сакате да испратите или примите пратка со помош на меѓународната брза пошта на Катар Пост, максималната тежина за вашата пратка е 30 кг ако пратката се испраќа во земјите од Заливот; за други земји, ограничувањето на тежината е 20 кг по пакет. За пошта, максималната граница на тежина е 1-2 кг по артикал.

Време на испорака за услугата за брза пошта на Qatar Post International (EMS)

Според официјалната веб-страница на Катар Пост, времето за испорака на меѓународните пратки и пошта е приближно 7-10 дена. Ова може да варира, потенцијално да биде повеќе или помалку, во зависност од локацијата на земјата одредиште

Контактирајте ја поштата во Катар за прашања со пратката

Во случај да наидете на какви било проблеми или да имате прашања во врска со пратките, Qatar Post постави стабилна инфраструктура за услуги на клиентите за да ви помогне брзо и ефективно. Камен-темелникот на оваа инфраструктура е посветена телефонска линија и услуга за е-пошта насочена кон нудење помош и решавање на проблемите на најефикасен можен начин.


За домашни прашања, поединците можат да се обратат до Катар Пошта со бирање на 104 . Оваа телефонска линија работи деноноќно, нудејќи брза и удобна авенија за добивање на сета потребна помош и информации во врска со пратките. Без разлика дали станува збор за доцнење во испораката, за исчезната пратка или било која друга грижа, претставниците за услуги на клиентите на другиот крај на телефонската линија се добро опремени да ви помогнат.


Дополнително, за детални прашања или за регистрирање на какви било поплаки, клиентите можат да ја користат официјалната адреса за е-пошта: [email protected] . Овој канал гарантира дека сите ваши грижи се опфатени. Без разлика дали бара појаснување за услугата или известување за проблем со испораката, услугата за е-пошта обезбедува платформа за детална комуникација, олеснувајќи структуриран и документиран пристап за решавање на проблемите.


Препорачливо е да ги држите при рака сите релевантни детали додека допирате до службата за корисници, вклучувајќи ги и броевите за следење и другите детали за пратката, за да се олесни брзото и ефективно решавање. Со користењето на овие канали, може да се очекува професионална и навремена помош, што сведочи за посветеноста на Qatar Post да обезбеди задоволство на клиентите преку искуство со услуги што е и практично и доверливо.

Често поставувани прашања за прашања поврзани со пратката на Катар Пост

Кое е стандардното време на испорака за домашни и меѓународни пратки?

Времето на испорака може да варира во зависност од низа фактори, вклучувајќи ја дестинацијата, избраната услуга и други логистички фактори. Општо земено, домашните пратки се испорачуваат побрзо во споредба со меѓународните пратки. За најточна проценка на времето на испорака, се препорачува да ги проверите конкретните детали дадени при резервирањето на пратката.

Што треба да направам ако ми доцни пратката?

Ако вашата испорака е одложена, препорачливо е прво да го проверите статусот на пратката користејќи ја услугата за следење на Qatar Post за да ги добиете најновите ажурирања. Доколку статусот не дава доволно информации, можете да ја контактирате службата за корисници на Qatar Post преку телефонската линија 104 (за домашни повици) или преку е-пошта на [email protected] за дополнителна помош.

Каков е форматот на бројот за следење на Катар Пост?

Броевите за следење на „Qatar Post“ генерално се состојат од серија броеви и можеби букви кои се користат за уникатно идентификување на вашата пратка. Овој број за следење е од суштинско значење за следење на статусот и локацијата на вашиот пакет во текот на процесот на испорака. Тоа е обезбедено во моментот на резервација на пратката.

Како да пријавам исчезната или оштетена пратка?

Ако се сомневате дека вашата пратка недостасува или е оштетена, веднаш пријавете го проблемот во службата за корисници на Qatar Post. Можете да контактирате со нив преку телефонската линија 104 за домашни прашања или е-пошта на [email protected] . Бидете подготвени да ги дадете сите потребни детали, вклучувајќи го и бројот за следење за да се олесни брзото решавање на вашиот проблем.

Дали Qatar Post нуди осигурување за пратки?

Да, Катар Пост нуди осигурителни услуги за да ја заштити вредноста на вашите пратки. Оваа услуга гарантира дека во случај на загуба или штета, можете да барате компензација. Детали во врска со осигурителните услуги може да се најдат на официјалната веб-страница на Qatar Post или со контактирање на службата за корисници.

Како да ја сменам адресата за испорака откако ќе се испрати пратката?

Промената на адресата за испорака по испраќањето на пратката може да биде сложен процес. Се препорачува да се јавите во службата за корисници на Qatar Post што е можно поскоро за да се разговара за можноста и постапката за промена на адресата за испорака. Дојдете до нив преку телефонската линија 104 или е-пошта на [email protected] .

Може ли да договорам повторна испорака ако го пропуштив првиот обид за испорака?

Да, ако го пропуштивте првиот обид за испорака, можете да договорите повторна испорака со контактирање на службата за корисници на Qatar Post. Погрижете се веднаш да ги контактирате за да ја олесните повторната испорака во погодно време.

Примери на статуси кои ги поминува следењето на пратката на Qatar Post

статуси
Arrival at inward office of exchange
Arrival at outward office of exchange
Business Delivery Service
Business Delivery Service ~ null
Cancel item export
Counter Delivery Failed
Counter Delivery Failed ~ (11)Addressee cannot be located-Item returned to sender(E)
Counter Delivery Failed ~ (12)Addressee not available-Item returned to sender(E)
Counter Delivery Failed ~ (59)At addressee's request-Item returned to sender(E)
Counter Delivery Success
Counter Delivery Success ~ null
Delivery Follow-up Failed
Delivery Follow-up Failed ~ (11)Addressee cannot be located-Item disposed of according to sender's instruction(K)
Delivery Follow-up Failed ~ No Answer / Customer Not available
Delivery Follow-up Failed ~ null
Delivery Follow-up Success
Delivery Follow-up Success ~ null
Dispatched to Branch
Dispatched to Branch ~ 10546
Dispatched to Branch ~ 19386
Dispatched to Branch ~ Dispatched to Al Azizya
Dispatched to Branch ~ Dispatched to Al Meera - Al Shamal
Dispatched to Branch ~ Dispatched to Al Shamal
Dispatched to Branch ~ Dispatched to Al kharthiyat
Dispatched to Branch ~ Dispatched to AlKhor
Dispatched to Branch ~ Dispatched to Customs
Dispatched to Branch ~ Dispatched to Dukhan
Dispatched to Branch ~ Dispatched to GPO-Counter
Dispatched to Branch ~ Dispatched to General Post Office
Dispatched to Branch ~ Dispatched to Home Delivery Section
Dispatched to Branch ~ Dispatched to Khalifa Town
Dispatched to Branch ~ Dispatched to Lulu Hyper Market
Dispatched to Branch ~ Dispatched to Mesaieed
Dispatched to Branch ~ Dispatched to Rayyan
Dispatched to Branch ~ Dispatched to Wakra
Dispatched to Branch ~ null
Driver Assigned
Final Delivery
Final Delivery ~ null
Follow-up Success
Follow-up Success ~ Al Azizya
Follow-up Success ~ Al kharthiyat